Reklama
 
Blog | Tomáš Peszyński

Trumpova propiska

Asi nejvíce ikonickou fotkou minulého týdne se stalo zobrazení Donalda Trumpa, jak ve společnosti svých poradců podepisuje jakési papíry – prezidentské výnosy.  Donald Trump jich za poslední týden podepsal velké množství. Tyto fotografie spolu s jeho sebejistými vyjádřeními mají v lidech vyvolat dojem, že on je americkým cézarem, americkým Putinem, který otáčí kormidlem dějin, mění svět a dělá „Ameriku znovu velkou“.

Kolik z jeho výnosu může skutečně něco změnit, něco nařídit nebo něco zakázat vědí jen znalci americké ústavy, ústavního práva a znalci amerického politického systému. Je však nepochybné, že některé jeho výnosy skutečný účinek mají, stejně jako to, že jiné jsou jen pouhou deklarací.

Donald Trump totiž v podstatě pokračuje ve své volební kampani. To, co momentálně dělá, má se skutečnou správou země jen pramálo společného a Donald Trump nám tímto vypjatým způsobem sděluje své úmysly.

U egomaniackých populistů, kteří uspěli se svou kampaní, se to stává poměrně často, že nejsou schopni ve chvíli svého úspěchu svou kampaň zastavit a pokračují v ní i poté, co už mají funkci, o kterou usilovali. Tento postup zároveň ukazuje jejich nepřipravenost až neschopnost ujmout se zodpovědného výkonu své funkce. Takoví lidé totiž často disponují pouze jednostranným talentem dostat se k moci, a když už u té moci jsou, dělají pouze to jediné, co umí. Snaží se ostatní přesvědčit o dokonalosti svého já.

Tuzemským příkladem je Miloš Zeman, který si rovněž výkon své funkce plete s permanentní volební kampaní a myslí si, že jeho hlavním poslání ve svém úřadě je přesvědčit ostatní o své nehynoucí pravdě.

Proto je nutné Donalda Trumpa hodnotit hned dvakrát. Z hlediska jeho úmyslů a z hlediska jeho výkonu.

Co se týče jeho úmyslů, jsou už naprosto evidentní, s výjimkou jediné věci. Možná by už to jeho podepisování mohlo stačit. Opravdu celý svět už ví o tom, že Donald Trump je xenofobní nacionalista východoevropského střihu, který se snaží vymanit USA z globalizace, izolovat je a změnit jejich kosmopolitní ráz na stát s nadvládou bílého heterosexuálního muže.

Jediné, co v tuto chvíli ještě není jasné je to, jestli Donald Trump má v úmyslu uskutečnění svého plánu spojit se s Ruskem a předat globální starosti Putinovi nebo jestli chce, aby USA zůstala silnější než její konkurenti a to bez ohledu na hodnoty, morálku a pravidla.

Co se týče Trumpových výkonů, tak na jejich hodnocení je skutečně opravdu brzy. Jakoby se zdálo, že se ještě nepředvedl. On ani nemůže, protože výkon politiky je dlouhodobá záležitost a i když si Trump hraje na pseudokonzervativní revoluci, nic takového se ve skutečnosti neděje.

Rčení o tom, že si musíme na Trumpa počkat, skutečně nesnáším a považuji ho za berličku lidí, kteří věřili v to, že může být dobrý prezident a nyní jsou zklamaní. Donald Trump jasně předvedl, že nemůže být dobrý prezident, protože nemá hodnoty vůdce demokratického světa. Ovšem musím dát za pravdu zastáncům Trumpa, že v otázce průběhu a dopadu jeho politiky je skutečně třeba počkat.

Trumpova propiska tak zůstává jakýmsi novodobým vladařským žezlem, jehož pokynem se začínají dávat věci do pohybu. Je však si jen uvědomit, že to je jen pokyn a že skutečnost se bude vyvíjet poněkud pomaleji, než jak by se Trumpově soukromému marketingu mohlo hodit.

 

Reklama