Reklama
 
Blog | Tomáš Peszyński

Proč je dobré tepat Trumpa i v Česku

Mnoho lidí říká, že nemá cenu řešit Trumpa, protože je nám to jako Čechům k ničemu. Nesouhlasím. Kritika Trumpa je důležitá i v Česku. Nejen proto, že Trump je prezidentem USA, což je náš největší a nejsilnější spojenec, ale zároveň je to země, která stále ještě nejvíce ovlivňuje situaci ve světě a v jednotlivých zemích. Působí nejen politicky, ale i kulturně. Američané se příliš o svět nezajímají, ale svět se zajímá o Ameriku.

Trump je opravdová karikatura populistického politika. V Americe je prostě všechno větší. Od hamburgerů, přes auto, až po politické extrémy. A Trump je jako postava padoucha z komiksu. Je to velmi snadno a dobře kritizovatelný člověk. Všechny defekty populismu se na něm dobře ukazují a popisují. A chápou je i průměrní čtenáři. Prostě vysvětlit Trumpovy defekty je snadné. Trump může sloužit jako dobrý kritický mustr pro popis a definici našich populistických politiků.

Nemám k dispozici žádný průzkum veřejného mínění, ale myslím si, že Trump u nás oblíbený není. Zemanovo a Ovčáčkovo nadšení pro Trumpa není nijak rozvíjeno. Pánové buď vědí, nebo si spočítali, že Trump se pro Čechy idolem nestane.

Je tomu tak z několika důvodů.  Jedním z nich jistě bude i patologický antiamerikanismus, který je v naší společnosti hodně přítomen. Post totalitní touha mít velkého nepřítele, kterého je však bezpečno kritizovat, protože dobře víme, že nám nic neudělá, se spojila se závanem západoevropského tradičního levicového antiamerikanismu. To vše bylo ještě znásobeno nepopulární válkou v Iráku. Takže anti sentiment k USA je v naší společnosti dost silný a paradoxně přispívá k tomu, abychom nepodlehli „kouzlu“ Donalda Trumpa.

Dále tady máme velký kulturní rozdíl. Je jasné, že to, co zabírá na průměrného amerického venkovana, nezabírá na venkovana středoevropského. Pokud je tedy Trump prorokem amerického populismu, je jasné, že jeho kasínově kovbojsko arogantní styl na Evropana tolik nezabírá.  A samozřejmě jako americký nacionalista Trump zákonitě nemůže oslovit občany jiných zemí, tak, jako občany země vlastní.

Zdůrazňuji, že to nemohu doložit žádnými čísly, ale odhaduji, že Trump v Česku příliš populární nebude. Máme tady tedy úžasného záporného a poměrně jasného hrdinu a v tom je význam toho dobrého, co lze najít na Trumpovském neštěstí. Lze dobře vysvětlit lidem, co je na Trumpovi zlého a lidé to snadno pochopí a snadno se s tím ztotožní.  A pak je skvělé ukázat, že přesně tuhle vlastnost má Zeman nebo Babiš, případně někdo jiný z české post pravdivé scény. Donald Trump tak slouží jako odstrašující příklad současných politických trendů a to i v ČR. Stručně řečeno, kritikou Trumpa lze ukazovat na dopady antiliberální politiky v Česku. Tento efekt se projevil v Holandsku, kde se snížila popularita nacionalisty Wilderse, právě proto, že chválí Trumpa.

Domnívám se, že s Trumpem dosáhla post pravda svého vrcholu. Všechna ta propaganda a alternativní pravdy dosáhly úspěchu, opanovaly informační prostor, ale díky tomu přestávají účinkovat. Je to jako, když populista dosáhne moci a najednou se ukáže, že to je neschopný politik a mizerný správce země.

I když je samozřejmě Trump jako prezident USA dějinnou tragédií a historickým omylem, může nám tento fakt v Česku posloužit v argumentaci za hodnoty liberální demokracie.

Proto bychom neměli dění v USA ignorovat. Je dobré se mu věnovat. USA vždy byly inspirací pro celý západ a jsou i v tomto.

Je dobré tepat Donalda Trumpa i v Česku.

Reklama